Veilig werken op hoogte

Een karwei uitvoeren bovenop een installatie, vervangen van lampen aan het plafond van een fabriekshal,…, zijn werken op hoogte als men boven de 2,5 meter moet werken.

Deze werken kunnen risico’s met zich meebrengen en helaas gebeuren er nog regelmatig onnodige ongevallen al dan niet met schade aan goederen, inventaris en gebouwen. Ook ongevallen met lichamelijk letsel en in het ergste geval met dodelijke afloop komen nog steeds voor.

Werken met steigers valt onder risicovolle werkzaamheden. Bij het gebruik van steigers is het grootste probleem dat de steiger op een verkeerde manier is opgebouwd (is instabiel door onvoldoende draagkracht of door een niet vlakke ondergrond). Het ‘snel werken’ en het  idee dat ieder ‘extra onderdeel’ te veel montagetijd in beslag neemt gaat ten koste van de veiligheid van de steiger.

Er zijn binnen de opleiding (rol)steigers 3 opleidingsniveau’s.

Module 1: Opleiding van werknemers die op een steiger moeten werken.

Module 2: Opleiding van werknemers die meehelpen aan de montage, demontage of ombouw van een steiger.  Opleiding van bevoegde personen gebruik van steigers.

Module 3: Opleiding van bevoegde personen montage, ombouw en demontage van steigers.

Hoogwerker & Schaarlift

Een karwei uitvoeren bovenop een installatie, vervangen van lampen aan het plafond van een fabriekshal ,…, zijn werken op hoogte als men boven de 2,5 meter moet werken. Deze werken kunnen risico’s met zich meebrengen en helaas gebeuren er nog regelmatig onnodige ongevallen al dan niet met schade aan goederen, inventaris en gebouwen. Ook ongevallen met lichamelijk letsel en in het ergste geval met dodelijke afloop komen nog steeds voor.
  • Duur: 8u tot 3 dagen
  • Evaluatie: Theoretische en praktische proef (ook VCA mogelijkheid)
  • Attest: "Veilig werken op hoogte met een hoogwerker & schaarlift" (kan VCA gecertificeerd)
  • Productfiche

(Rol)steigers Module 1 - 2 - 3

Werken met steigers valt onder risicovolle werkzaamheden. Bij het gebruik van steigers is het grootste probleem dat de steiger op een verkeerde manier is opgebouwd (is instabiel door onvoldoende draagkracht of door een niet vlakke ondergrond). Het ‘snel werken’ en het idee dat ieder ‘extra onderdeel’ te veel montagetijd in beslag neemt gaat ten koste van de veiligheid van de steiger.

  • Duur: 4 tot 10 u
  • Evaluatie: Theoretische en een praktische proef
  • Attest: "Veilig werken op hoogte: (Rol)steiger - Module 1, 2 of 3"
    (kan VCA gecertificeerd)
  • Productfiche